Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) prin care elevii au fost obligați să învețe de la distanță a fost atacată în istanța de judecată de către un birou de avocați.
Biroul de avocați își argumentează atacarea în instanța de judecată a hotărârii prin faptul că aceasta a fost luată ilegal și abuziv.
„Biroul nostru de avocați a contestat în instanța de judecată Hotărârea nr. 47 din 26.02.2021, prin care Comisia Naționala Extraordinara Sănătate Publică a interzis desfășurarea procesului educațional în sălile de clasa și a obligat copiii sa treacă la educația online, fără să asigure fiecare elev cu dispozitiv electronic conectat la internet. Statul este incapabil să asigure continuarea nediscriminatorie a tuturor tinerilor din R. Moldova, iar această Hotărâre este ilegală și abuzivă”, se spune în postarea avocatului Iulian Rusanovschi, publicată pe Facebook.
După aprobarea hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), în mediul online a fost lansată o petiţie pentru ca elevii să meargă la școală de la 1 martie. Reprezentanții Asociației „Părinți solidari” își exprimă „profunda nemulțumire” privind revenirea la învățământul la distanță.
Documentul este adresat președintelui Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, iar o copie va fi expediată avocatului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.
„Menționăm că în timp ce dumneavoastră închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, se spune în petiție.
Până în prezent, petiția a fost semnată de peste 9.000 de persoane.
Sursa: Cotidianul.md